Ruhák. Minden nő életében kardinális kérdés. Egy fotózás kapcsán is...

Comment

Ruhák. Minden nő életében kardinális kérdés. Egy fotózás kapcsán is...

fotozas ruha otlet

…avagy Nyílt levél női modelleimhez


Ruhák. Minden nő életében egy központi helyet foglal el, mint ahogy az enyémben is. Mind a magánéletben, mind a munkám során. Utóbbi esetben pláne, hiszen fő profilom a Ti életetek legszebb és legfontosabb eseményeinek megörökítése, legyen az egy (a teljesség igénye nélkül) eljegyzés, esküvő, kismama fotózás vagy a csemetétek szülinapja.

DSC_2629.jpg

Felkértek, én boldogan vállalom. Ekkor jön a nagy, drámai, női kérdés: na, de mit vegyek fel? És kezdődik a gardróbok, ruhás szekrények őrült feltúrása, a barátnők felé intézett kétségbeesett kérdések, ki milyen ruhát tud kölcsönadni, majd eljut hozzám is a segélykiáltás, vajon én milyen ruhát tudok adni Nektek? Extrémebb kérésekben előfordul, hogy bizonyos márkák linkjeit megkapom - avagy be tudom-e szerezni Nektek a konkrét elképzelésetekben szereplő álomruhát? Vagy, hogy tovább menjek: át tudom-e küldeni Nektek a ruhakészletem fotóit, hogy kiválasszátok, melyiket szeretnétek.

Ismerősek a kérdések, nő-társaim? :) Mert azért valljuk be, ez leginkább bennünket érint, nem a pasikat. Ők elintézik egy farmer-póló-nadrág-ing kombóval. :)

DSC_4438.JPG


Az alábbiakban megosztok Veletek néhány “ruha-esettanulmányt”, amelyek a jövőben segíthetik megoldani a fenti, Bennetek felmerülő kérdéseket.

fotozas tipp ruha

( a fenti kép egy minta darab, amit a foglalás után küldök ki, ha szeretnétek inspirálódni ruhákat illetően, minden évszakban és évben más…. )

Munkám során törekszem arra, hogy minél egyedibb képet készítsek Rólatok, melyeket nézegetve nemcsak életetek egyik legszebb pillanatai válnak örök emlékké, de vissza is köszönjön róluk, Ti kik is vagytok valójában.

Ehhez javaslok mindig helyszíneket, azon belül pedig Rátok bízom a választást.

Ha már megvan a helyszín, jöhet a hozzá és Hozzátok passzoló ruha. Ennél a pontnál ellátlak Benneteket javaslatokkal, milyen irányba gondolkodjatok a saját ruhatáratokon belül.

Saját - és most hangsúlyozom a fenti mottóm egy igen fontos részletét: olyan pillanatokat örökítek meg, amiben megmutatom, Ti kik vagytok valójában, milyen érzelmeket éltek át abban az adott percben, egy-egy elkapott mosoly, nevetés vagy pillantás mögött.

Mindig viszek (kismamafotózás, újszülött-baba fotózás) a saját repertoáromból 2-3 ruhát, ami a momentum, a helyszín és a személyiségetek hármasához a leginkább passzol. Plusz kérek Tőletek egy saját öltözéket, így 2-3 megjelenéssel fogjuk maximálisan kipörgetni azt a bizonyos 2 órát, ami belefér a fotózás időtartamába.

Előfordult már, hogy kértétek, küldjem át Nektek a kellékes ruhatáramat képekben. Sajnos, erre nincs lehetőség, nincs ilyen “katalógusom”. Természetesen, ha követitek az insta oldalamat www.instagram.com/jnssynoemi , akkor ott rá tudtok nekem bökni, hogy “Hahó Noya, én azt a bézs flitteres ruhát szeretném!”. A kéréseiteket öbbnyire örömmel teljesítem, hiszen ez egy csapatmunka, amihez mindannyiunk egyedi személyisége szükséges. Igen ám, de ha például egy barnás, sötét árnyalatú, denevérek lakta barlangra esett a helyszínválasztás, nemet fogok mondani Nektek az elegáns, fényes, finom esésű piros ruhára. Hogy miért? - mert egyszerűen nekem nem illik oda, és ami nem odaillő, az nem “Jánossy Noémis”, márpedig mi “Noyás” képeket szeretnénk, ugye? Na, ugye. :)

stylist sminkes fodrasz a fotozason

(Kedvenc Stylistom: Styled by Csillu , Pallag Evelin sminkessel és Lencsés Dóri hajszobrásszal dolgozik éppen)

De jött már szembe olyan eset is, amikor a legjobb szakmai véleményem szerint nem éppen az előnyös ruhára esett a választásotok. Most érvelhettek azzal, de hát, ezek vagytok Ti, ebben érzitek jól magatokat, szeretitek azt a mini ruhát, azt szeretnétek a képen viselni. Mindezek ellenére én a maxiruhát javaslom. Hogy miért? - munkám során stylisttal működöm együtt. A vele való közös munka során rengeteget tanultam, amiért folyamatosan hálás is vagyok.

Ezekből a tapasztalatokból építkezem folyamatosan, és ezekből merítve adok Nektek ötleteket, inspirációt. De ha Ti épp a maximalisták táborát erősítitek, tudunk tovább is menni: szívesen összekötlek Benneteket közvetlen a stylisttal, akivel külön szolgáltatás keretein belül tudtok egyeztetni a fotón való megjelenés kapcsán.

Kinéztétek az álomruhát az egyik márkaboltban, és szeretnétek, ha beszerezném Nektek? Sajnos, itt is nemet kell mondjak. Hogy miért? - mert korlátozottak az anyagi kereteim az egyes fotózási kellékeket illetően. Gondoljatok csak bele, mivel egyedi igények alapján fotózom, és ha mindenkinek megvenném azt a ruhát, amit kinézett magának… nos, olyan lennék, mint valami jelmezkölcsönző. Értem én, hogy W. Shakespeare már megmondta, hogy “színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő:”, na, de nem tudok és nem is akarok egy külön helyiséget bérelni és mosodát üzemeltetni a ruháknak. :D Ha az álomruhát szeretnétek, segítségként megosztok Veletek egy kulisszatitkot, de nem itt és nem most. :) Ezt csak fülbe súgással ér továbbadnom. ;)


Gyakran előfordul, hogy ajándékba adjátok a fotózást, így az ajándékozott szeretne egy habos-babos ruhában, kinyílt kagylóban igazgyöngyként megjelenni a fotón. Igen, valóban egyedi ötlet, erre mégis nemet mondok. Hogy miért? - mert ez nem az a vonal, amit én képviselek. Hadd éljek egy hasonlattal: ha bementek egy amerikai stílusú hamburgeres gyorsétterembe, hiába kértek magyaros babgulyást. Ugyanez a helyzet a fotózás körében is. Én a letisztult, modern, minimal stílust képviselem, kérlek, ne kérjetek fel más vonalra. A fotózás is egy művészi vonal. Ha ránéztek egy Picasso-képre, szinte egyértelműen tudjátok, hogy az Picasso-kép. Picasso-képet is olyan valakinek adtok ajándékba, akiről tudjátok, kedveli azt a stílust. Így érdemes meggyőződni megrendelés előtt arról, hogy az ajándékozottnak vajon elnyerik-e a tetszését az általam készített képek.
Ruhák. Minden nő életében kardinális kérdés. Egy fotózás kapcsán is. Ti felkértek, én boldogan vállalom. Ezzel együtt vállalom, hogy végigkísérlek Bennetek az úton, ami elvezet megálmodott képeitek megvalósításához. Az úton inspirállak, ötleteket adok a megjelenéshez, cserébe a bizalmatokat kérem, hogy én, mint fotós, a valós pillanatot fényképezve fessem le Nektek. A bizalmatokat, mellyel - Ti inspirálva engem - hozhatjuk létre együtt azt, amire évek múltán is, boldogan, mosolygó arccal néztek rá.

Remélem, sikerült a ruhakérdés kétségbeejtő hangjait elhallgattatnom Bennetek. Ha maradtak még kérdésmorzsák, természetesen, szívesen megválaszolom azt is. :)

Comment

10 gondolat egy fotóstól, a fotós valódi fizetéséről

Comment

10 gondolat egy fotóstól, a fotós valódi fizetéséről

Sokan és sok helyen meghányták-vetették már előttem, hogy mennyit lehet elkérni egy fotóstól és mi az, ami mindenkinek egyaránt megfelel. Nem is akarok ebben igazán úttörő lenni, de leírom én is a véleményemet, hiszen sajnos sokan nem látják át, mivel is jár ez a munka. 

Mert hiába imádom minden pillanatát, bizony ennek a csodás szakmának is kemény anyagi és időbeli vonzatai vannak.

De hogy mik is ezek? Nézzük szépen sorban.

1. A kemény anyagiak

Tudjátok, mint minden szakma, ami hobbi is egyben, ez is anyagi befektetést igényel. Persze mindenki kívülről fújja, hogy fényképezőgép, objektív, állvány, felszerelés satöbbi, de a teljesség igény nélkül azért álljon itt egy lista, hogy kicsit könnyebb legyen eligazodni.

  • fényképezőgép (plusz egy pótgép, ha a másik csődöt mondana)

  • objektív

  • vakuk, kioldók

  • állvány

  • memóriakártyák 

  • laptop , NAS , háttértárolók , cloud fiókok

  • fotósbőrönd, amiben minden felszerelésed biztonságban van

  • autó

És ezek még csupán a materiális tárgyak!

Van még egy csomó szoftver licensz, ami biztosítja, hogy mindent jogtisztán végezzek el nektek, ami havi szinten szintén többletkiadást jelent.

Ezen felül persze nekem is mint minden egyéni vállalkozónak, járulékfizetési kötelezettségeim vannak. Ezek mellet költenem kell még könyvelőre, biztosításra, ügyvédre és persze a kocsi fenntartására. 

2. Az önképzés

Biztos vagyok benne, hogy jártok még néhányan ebben a cipőben. 

Tudjátok, ha valamit szívből szerettek csinálni, nem sajnáljátok rá sem az időt, sem a pénzt, hogy még jobbak legyetek benne. Én is így vagyok ezzel, ezért is végeztem el többek között egy két éves fotográfus képzést.

Ezen kívül részt veszek amerikai workshopokon, bújom a külföldi szakkönyveket és oldalakat, hogy minél jobb, minél minőségibb darabokat tudjak kiadni a kezeim közül.

3. Utómunka

A képek szerkesztését talán legjobban a filmkészítéshez tudnám hasonlítani: amit láttok belőle, az másfél órányi tömény akció, vígjáték, vagy romantika. 

De ha egy pillanatra a színfalak mögé néztek, akkor kemény munka és forgatási napok vannak mögötte. 

Nálunk fotósoknál pedig a megfelelő képek retusálása és a színkorrekció rengeteg koncentrációt igényelnek.

Amikor ránéztek egy képemre, akkor mind-mind ennek a munkának a kvintesszenciáját láthatjátok.

4. Lemondani a szeretteinkről

Sajnos sokszor nekem is le kell mondanom arról, hogy a családommal legyek, vagy a barátaimmal kávézzak. Bár ezek olyan dolgok, amik megfizethetetlenek mégis ide kell sorolnom őket, hiszen mindenkinek véges ideje van. 

5. Ügyfélkapcsolat

A mailezés, az egyeztetés, a szerződéskötés, a brainstorming és még sorolhatnám, egy olyan szükséges velejárója a szakmának, amit senki sem akar, de sajnos meg kell csinálni. Ezek a kötelező körök persze mindkét fél energiáját és idejét feketelyukként nyelik el.

6. Utazás

Bár utazni móka és kacagás, azért a kocsi amortizálódik, a benzin fogy és a dugóban ülni sem egy wellness hétvége. 

Cserébe persze a meseszép tájak mindig kárpótolnak.

7. Marketing

Habár a fotózás mellett még mindig a marketing a gyengém, azért mégis fejlesztgetni kell a honlapot, frissíteni a social media felületeket, kommunikálni a brandet és figyelni a külföldi trendeket, amik azért idővel megterhelik a legvadabb marketinges elmét is.

8. Kreativitás

Lehetséges, hogy sokan nem értenek vele egyet, de a fotózás igenis kreatív munka. Hogy a filmes példánál maradjak, egy operatőr is rengeteget tanult, hogy pontosan úgy és abban a szögben tudja felvenni a filmet, ahogyan a rendező és az igények megkövetelik. 

Nekünk fotósoknak is szintén figyelnünk kell, hogy az exponáló gombot pont akkor nyomjuk le, amikor kell, miközben minden mást is figyelembe kell venniünk: a szöget, a megfelelő beállítást, a fényviszonyokat és még sorolhatnám. 

Mindezek nélkül nem lehetne olyan magas minőségű képeket létrehozni, amilyet többek között - remélem-, az én munkáimat is jellemzik.

És persze ezután jönnek csak az utómunkálatok, amiről már részletesebben olvashattatok. 

9. Minőség, megbízhatóság, Noya

A webshopon is azt a cipőt választjátok ki, amelyik a legjobban illik hozzátok, ugye? Képzeljétek el ugyanezt egy fotósnál.

Nálunk a képek és a portfólió alapján döntenek. Ahhoz, hogy ti a sok fotós közül éppen engem válasszatok, az kell, hogy 200%-ot hozzak ki magamból és a képeimből is. Így folyamatosan a toppon kell lennem testileg és lelkileg.

10. Felelősség 

Hogy a legszebb napotokon, az esküvőtökön, a legjobb képeket készítsem rólatok, hatalmas felelősséggel jár. A legfontosabb, hogy elkapjam és megörökítsem azokat a pillanatokat, ahol a legerősebb köztetek a “kémia”, amiért ti TI vagytok.

Hogy meg tudjam mutatni mindenkinek, hogy a gyermeketek a legcsodásabb dolog a világon, szintén felelősség. 

Az hogy a születésnapi fényképek átadják azt az örömteli hangulatot, amit a kicsik akkor és ott éreznek, felelőséggel jár.

Az üzleti fotózáson rendkívül sok múlik azon, sikerül-e elkapnom az elegáns megjelenésed, amit aztán beilleszthetsz a portfóliódba.

Összegezve

Nem azért írtam ezeket a sorokat, hogy sajnáltassam magam, hiszen imádom a munkámat.

Csupán azt szerettem volna nektek megmutatni, hogy mi mindennel jár fotósnak lenni. És hogy kérlek vegyétek figyelembe, amikor bármelyik fotós átnyújtja nektek a számlát, mennyi munkája van mögötte.

Comment

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

Comment

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

HELLO GDPR - HELLO ADATVÉDELMI NYILATKOZAT :)

1. Általános tudnivalók

A Noémi Jánossy Photography (Jánossy Noemi EV.) a honlapon ajánlatot kérők adatait az adatvédelemre vonatkozó mindenkor érvényes törvényi előírások betartásával kezeli, tárolja és dolgozza fel. Az erre vonatkozó szabályok a jelen Adatvédelmi szabályzatban olvashatók, amely az adatkezelési módszerek mellett az adatvédelemre és személyes adatok biztonságos

kezelésre vonatkozó intézkedéseket is rögzít.

Adatvédelmi szabályzatunk az egyének védelméről a személyes adatok gépi feldolgozása során, Strasbourgban 1981, január 28-án kelt egyezmény kihirdetéséről szóló 1998. évi VI. törvény, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, illetve a kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló, név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX tv. rendelkezéseinek figyelembe vételével készült.

 

2. Személyes adatok felvétele, felhasználása, kezelése

A Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) kizárólag olyan személyes adatokat gyűjt és dolgoz fel, amelyeket a látogató önkéntesen bocsát rendelkezésére. Ezen adatokra (különösképpen az alábbi adatokra: név, telefonszám, E-mail cím) az Ön részére nyújtott szolgáltatásaink biztosításához (és fejlesztéséhez), továbbá jelen Adatvédelmi szabályzatban meghatározott célok elérésére van szükségünk.

Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja. A Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá az adatfeldolgozással megbízott cégen kívül harmadik személynek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kötelezi.

 

3. A tájékoztatóban használt sajátos kifejezések törvényi definíciói

személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat – különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret –, valamint az abból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés;

adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely önállóan vagy másokkal együtt az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja;

adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése;

adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele;

adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk többé nem lehetséges;

adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése, függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől, feltéve hogy a technikai feladatot az adatokon végzik;

adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki, vagy amely az adatkezelővel kötött szerződése alapján – beleértve a jogszabály rendelkezése alapján történő szerződéskötést is – az adatok feldolgozását végzi;

harmadik személy: olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely nem azonos az érintettel, az adatkezelővel vagy az adatfeldolgozóval;

 

4. Személyes adatok védelme

A Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) mindent megtesz, hogy az Ön által szolgáltatott adatokat a lehető legnagyobb biztonsággal kezelje, hogy azok ne jussanak illetéktelen harmadik személyek tudomására. Személyes adataihoz csak a Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) azon munkatársai férhetnek hozzá, akiknek feladatuk ellátásához ez szükséges. Interneten gyűjtött adatai védelmében a Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) mindent elkövet az adatok biztonságos kezelése érdekében.

 

5. Személyes adatok módosítása, frissítése és törlése

Ön bármikor kérhet felvilágosítást a Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) által kezelt adatairól. Szükség esetén aktualizálhatja őket, illetve bármikor indoklás és korlátozás nélkül ingyenesen kérheti azok módosítását, továbbá azok Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) adatbázisából való törlését postai úton a következő címre küldve: 2800 Tatabánya Kőszikla utca 22, valamint az info@noemijanossy.com email címen.

 

6. Direkt Marketing

A Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) nem küld kéretlen levelet látogatóinak, nem foglalkozik Direkt Marketinggel.

 

7. Kiskorúak védelme

A Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) kiemelten fontosnak tartja a gyermekek személyes adatainak védelmét, és az ahhoz fűződő jogok tiszteletben tartását. A 14. életévét be nem töltött kiskorú és az egyébként cselekvőképtelen látogató nevében a törvényes képviselő adhat hozzájárulást. A 14. életévet betöltött, de 16. életévét még be nem töltött kiskorú, valamint az egyébként korlátozottan cselekvőképes látogató a törvényes képviselőjének beleegyezésével vagy utólagos jóváhagyásával adhat hozzájárulást az adatkezeléshez. A 16. életévét betöltött kiskorú látogató önállóan adhat

hozzájárulást, jognyilatkozata érvényességéhez törvényes képviselőjének beleegyezése vagy utólagos jóváhagyása nem szükséges.

 

8. „Cookie”-k

A weboldalainkon gyűjtött személyes adatok mellett előfordulhat, hogy személyes adatnak nem minősülő információt, adatot, véleményt kérünk Öntől, melyhez személyes adatainak megadása nem szükséges. A személyes adatnak nem minősülő adat megadásával Ön hozzájárul Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) weboldalának tartalmi fejlesztéséhez, valamint ahhoz, hogy jobban megértsük látogatóink weboldal-látogatási szokásait. A Noémi Jánossy Photography ( Jánossy Noémi EV.) a profiladatok és állapotadatok gyűjtéséhez, például a böngésző típusa, a belépés dátuma és ideje stb., úgynevezett cookie-kat használ. A cookie-k olyan adatok, melyek ideiglenesen a böngészőprogramról az Ön számítógépének merevlemezére kerülnek az oldal meglátogatásával, és amelyek az oldal látogatásához szükségesek. Önmagukban nem használhatók fel a látogató személyazonosságának beazonosítására.

 

9. Az adatkezelésért felelős

Név:  Jánossy Noémi EV.

Székhely: 2800 Tatabánya Kőszikla utca 22.

Adószám: 67313615-1-31

 

10. Tárhely szolgáltató

Név: Squarespace

Honlap: http://squarespace.com/

Comment