Sokan és sok helyen meghányták-vetették már előttem, hogy mennyit lehet elkérni egy fotóstól és mi az, ami mindenkinek egyaránt megfelel. Nem is akarok ebben igazán úttörő lenni, de leírom én is a véleményemet, hiszen sajnos sokan nem látják át, mivel is jár ez a munka. 

Mert hiába imádom minden pillanatát, bizony ennek a csodás szakmának is kemény anyagi és időbeli vonzatai vannak.

De hogy mik is ezek? Nézzük szépen sorban.

1. A kemény anyagiak

Tudjátok, mint minden szakma, ami hobbi is egyben, ez is anyagi befektetést igényel. Persze mindenki kívülről fújja, hogy fényképezőgép, objektív, állvány, felszerelés satöbbi, de a teljesség igény nélkül azért álljon itt egy lista, hogy kicsit könnyebb legyen eligazodni.

  • fényképezőgép (plusz egy pótgép, ha a másik csődöt mondana)

  • objektív

  • vakuk, kioldók

  • állvány

  • memóriakártyák 

  • laptop , NAS , háttértárolók , cloud fiókok

  • fotósbőrönd, amiben minden felszerelésed biztonságban van

  • autó

És ezek még csupán a materiális tárgyak!

Van még egy csomó szoftver licensz, ami biztosítja, hogy mindent jogtisztán végezzek el nektek, ami havi szinten szintén többletkiadást jelent.

Ezen felül persze nekem is mint minden egyéni vállalkozónak, járulékfizetési kötelezettségeim vannak. Ezek mellet költenem kell még könyvelőre, biztosításra, ügyvédre és persze a kocsi fenntartására. 

2. Az önképzés

Biztos vagyok benne, hogy jártok még néhányan ebben a cipőben. 

Tudjátok, ha valamit szívből szerettek csinálni, nem sajnáljátok rá sem az időt, sem a pénzt, hogy még jobbak legyetek benne. Én is így vagyok ezzel, ezért is végeztem el többek között egy két éves fotográfus képzést.

Ezen kívül részt veszek amerikai workshopokon, bújom a külföldi szakkönyveket és oldalakat, hogy minél jobb, minél minőségibb darabokat tudjak kiadni a kezeim közül.

3. Utómunka

A képek szerkesztését talán legjobban a filmkészítéshez tudnám hasonlítani: amit láttok belőle, az másfél órányi tömény akció, vígjáték, vagy romantika. 

De ha egy pillanatra a színfalak mögé néztek, akkor kemény munka és forgatási napok vannak mögötte. 

Nálunk fotósoknál pedig a megfelelő képek retusálása és a színkorrekció rengeteg koncentrációt igényelnek.

Amikor ránéztek egy képemre, akkor mind-mind ennek a munkának a kvintesszenciáját láthatjátok.

4. Lemondani a szeretteinkről

Sajnos sokszor nekem is le kell mondanom arról, hogy a családommal legyek, vagy a barátaimmal kávézzak. Bár ezek olyan dolgok, amik megfizethetetlenek mégis ide kell sorolnom őket, hiszen mindenkinek véges ideje van. 

5. Ügyfélkapcsolat

A mailezés, az egyeztetés, a szerződéskötés, a brainstorming és még sorolhatnám, egy olyan szükséges velejárója a szakmának, amit senki sem akar, de sajnos meg kell csinálni. Ezek a kötelező körök persze mindkét fél energiáját és idejét feketelyukként nyelik el.

6. Utazás

Bár utazni móka és kacagás, azért a kocsi amortizálódik, a benzin fogy és a dugóban ülni sem egy wellness hétvége. 

Cserébe persze a meseszép tájak mindig kárpótolnak.

7. Marketing

Habár a fotózás mellett még mindig a marketing a gyengém, azért mégis fejlesztgetni kell a honlapot, frissíteni a social media felületeket, kommunikálni a brandet és figyelni a külföldi trendeket, amik azért idővel megterhelik a legvadabb marketinges elmét is.

8. Kreativitás

Lehetséges, hogy sokan nem értenek vele egyet, de a fotózás igenis kreatív munka. Hogy a filmes példánál maradjak, egy operatőr is rengeteget tanult, hogy pontosan úgy és abban a szögben tudja felvenni a filmet, ahogyan a rendező és az igények megkövetelik. 

Nekünk fotósoknak is szintén figyelnünk kell, hogy az exponáló gombot pont akkor nyomjuk le, amikor kell, miközben minden mást is figyelembe kell venniünk: a szöget, a megfelelő beállítást, a fényviszonyokat és még sorolhatnám. 

Mindezek nélkül nem lehetne olyan magas minőségű képeket létrehozni, amilyet többek között - remélem-, az én munkáimat is jellemzik.

És persze ezután jönnek csak az utómunkálatok, amiről már részletesebben olvashattatok. 

9. Minőség, megbízhatóság, Noya

A webshopon is azt a cipőt választjátok ki, amelyik a legjobban illik hozzátok, ugye? Képzeljétek el ugyanezt egy fotósnál.

Nálunk a képek és a portfólió alapján döntenek. Ahhoz, hogy ti a sok fotós közül éppen engem válasszatok, az kell, hogy 200%-ot hozzak ki magamból és a képeimből is. Így folyamatosan a toppon kell lennem testileg és lelkileg.

10. Felelősség 

Hogy a legszebb napotokon, az esküvőtökön, a legjobb képeket készítsem rólatok, hatalmas felelősséggel jár. A legfontosabb, hogy elkapjam és megörökítsem azokat a pillanatokat, ahol a legerősebb köztetek a “kémia”, amiért ti TI vagytok.

Hogy meg tudjam mutatni mindenkinek, hogy a gyermeketek a legcsodásabb dolog a világon, szintén felelősség. 

Az hogy a születésnapi fényképek átadják azt az örömteli hangulatot, amit a kicsik akkor és ott éreznek, felelőséggel jár.

Az üzleti fotózáson rendkívül sok múlik azon, sikerül-e elkapnom az elegáns megjelenésed, amit aztán beilleszthetsz a portfóliódba.

Összegezve

Nem azért írtam ezeket a sorokat, hogy sajnáltassam magam, hiszen imádom a munkámat.

Csupán azt szerettem volna nektek megmutatni, hogy mi mindennel jár fotósnak lenni. És hogy kérlek vegyétek figyelembe, amikor bármelyik fotós átnyújtja nektek a számlát, mennyi munkája van mögötte.

Comment