fotozas ruha otlet

…avagy Nyílt levél női modelleimhez


Ruhák. Minden nő életében egy központi helyet foglal el, mint ahogy az enyémben is. Mind a magánéletben, mind a munkám során. Utóbbi esetben pláne, hiszen fő profilom a Ti életetek legszebb és legfontosabb eseményeinek megörökítése, legyen az egy (a teljesség igénye nélkül) eljegyzés, esküvő, kismama fotózás vagy a csemetétek szülinapja.

DSC_2629.jpg

Felkértek, én boldogan vállalom. Ekkor jön a nagy, drámai, női kérdés: na, de mit vegyek fel? És kezdődik a gardróbok, ruhás szekrények őrült feltúrása, a barátnők felé intézett kétségbeesett kérdések, ki milyen ruhát tud kölcsönadni, majd eljut hozzám is a segélykiáltás, vajon én milyen ruhát tudok adni Nektek? Extrémebb kérésekben előfordul, hogy bizonyos márkák linkjeit megkapom - avagy be tudom-e szerezni Nektek a konkrét elképzelésetekben szereplő álomruhát? Vagy, hogy tovább menjek: át tudom-e küldeni Nektek a ruhakészletem fotóit, hogy kiválasszátok, melyiket szeretnétek.

Ismerősek a kérdések, nő-társaim? :) Mert azért valljuk be, ez leginkább bennünket érint, nem a pasikat. Ők elintézik egy farmer-póló-nadrág-ing kombóval. :)

DSC_4438.JPG


Az alábbiakban megosztok Veletek néhány “ruha-esettanulmányt”, amelyek a jövőben segíthetik megoldani a fenti, Bennetek felmerülő kérdéseket.

fotozas tipp ruha

( a fenti kép egy minta darab, amit a foglalás után küldök ki, ha szeretnétek inspirálódni ruhákat illetően, minden évszakban és évben más…. )

Munkám során törekszem arra, hogy minél egyedibb képet készítsek Rólatok, melyeket nézegetve nemcsak életetek egyik legszebb pillanatai válnak örök emlékké, de vissza is köszönjön róluk, Ti kik is vagytok valójában.

Ehhez javaslok mindig helyszíneket, azon belül pedig Rátok bízom a választást.

Ha már megvan a helyszín, jöhet a hozzá és Hozzátok passzoló ruha. Ennél a pontnál ellátlak Benneteket javaslatokkal, milyen irányba gondolkodjatok a saját ruhatáratokon belül.

Saját - és most hangsúlyozom a fenti mottóm egy igen fontos részletét: olyan pillanatokat örökítek meg, amiben megmutatom, Ti kik vagytok valójában, milyen érzelmeket éltek át abban az adott percben, egy-egy elkapott mosoly, nevetés vagy pillantás mögött.

Mindig viszek (kismamafotózás, újszülött-baba fotózás) a saját repertoáromból 2-3 ruhát, ami a momentum, a helyszín és a személyiségetek hármasához a leginkább passzol. Plusz kérek Tőletek egy saját öltözéket, így 2-3 megjelenéssel fogjuk maximálisan kipörgetni azt a bizonyos 2 órát, ami belefér a fotózás időtartamába.

Előfordult már, hogy kértétek, küldjem át Nektek a kellékes ruhatáramat képekben. Sajnos, erre nincs lehetőség, nincs ilyen “katalógusom”. Természetesen, ha követitek az insta oldalamat www.instagram.com/jnssynoemi , akkor ott rá tudtok nekem bökni, hogy “Hahó Noya, én azt a bézs flitteres ruhát szeretném!”. A kéréseiteket öbbnyire örömmel teljesítem, hiszen ez egy csapatmunka, amihez mindannyiunk egyedi személyisége szükséges. Igen ám, de ha például egy barnás, sötét árnyalatú, denevérek lakta barlangra esett a helyszínválasztás, nemet fogok mondani Nektek az elegáns, fényes, finom esésű piros ruhára. Hogy miért? - mert egyszerűen nekem nem illik oda, és ami nem odaillő, az nem “Jánossy Noémis”, márpedig mi “Noyás” képeket szeretnénk, ugye? Na, ugye. :)

stylist sminkes fodrasz a fotozason

(Kedvenc Stylistom: Styled by Csillu , Pallag Evelin sminkessel és Lencsés Dóri hajszobrásszal dolgozik éppen)

De jött már szembe olyan eset is, amikor a legjobb szakmai véleményem szerint nem éppen az előnyös ruhára esett a választásotok. Most érvelhettek azzal, de hát, ezek vagytok Ti, ebben érzitek jól magatokat, szeretitek azt a mini ruhát, azt szeretnétek a képen viselni. Mindezek ellenére én a maxiruhát javaslom. Hogy miért? - munkám során stylisttal működöm együtt. A vele való közös munka során rengeteget tanultam, amiért folyamatosan hálás is vagyok.

Ezekből a tapasztalatokból építkezem folyamatosan, és ezekből merítve adok Nektek ötleteket, inspirációt. De ha Ti épp a maximalisták táborát erősítitek, tudunk tovább is menni: szívesen összekötlek Benneteket közvetlen a stylisttal, akivel külön szolgáltatás keretein belül tudtok egyeztetni a fotón való megjelenés kapcsán.

Kinéztétek az álomruhát az egyik márkaboltban, és szeretnétek, ha beszerezném Nektek? Sajnos, itt is nemet kell mondjak. Hogy miért? - mert korlátozottak az anyagi kereteim az egyes fotózási kellékeket illetően. Gondoljatok csak bele, mivel egyedi igények alapján fotózom, és ha mindenkinek megvenném azt a ruhát, amit kinézett magának… nos, olyan lennék, mint valami jelmezkölcsönző. Értem én, hogy W. Shakespeare már megmondta, hogy “színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő:”, na, de nem tudok és nem is akarok egy külön helyiséget bérelni és mosodát üzemeltetni a ruháknak. :D Ha az álomruhát szeretnétek, segítségként megosztok Veletek egy kulisszatitkot, de nem itt és nem most. :) Ezt csak fülbe súgással ér továbbadnom. ;)


Gyakran előfordul, hogy ajándékba adjátok a fotózást, így az ajándékozott szeretne egy habos-babos ruhában, kinyílt kagylóban igazgyöngyként megjelenni a fotón. Igen, valóban egyedi ötlet, erre mégis nemet mondok. Hogy miért? - mert ez nem az a vonal, amit én képviselek. Hadd éljek egy hasonlattal: ha bementek egy amerikai stílusú hamburgeres gyorsétterembe, hiába kértek magyaros babgulyást. Ugyanez a helyzet a fotózás körében is. Én a letisztult, modern, minimal stílust képviselem, kérlek, ne kérjetek fel más vonalra. A fotózás is egy művészi vonal. Ha ránéztek egy Picasso-képre, szinte egyértelműen tudjátok, hogy az Picasso-kép. Picasso-képet is olyan valakinek adtok ajándékba, akiről tudjátok, kedveli azt a stílust. Így érdemes meggyőződni megrendelés előtt arról, hogy az ajándékozottnak vajon elnyerik-e a tetszését az általam készített képek.
Ruhák. Minden nő életében kardinális kérdés. Egy fotózás kapcsán is. Ti felkértek, én boldogan vállalom. Ezzel együtt vállalom, hogy végigkísérlek Bennetek az úton, ami elvezet megálmodott képeitek megvalósításához. Az úton inspirállak, ötleteket adok a megjelenéshez, cserébe a bizalmatokat kérem, hogy én, mint fotós, a valós pillanatot fényképezve fessem le Nektek. A bizalmatokat, mellyel - Ti inspirálva engem - hozhatjuk létre együtt azt, amire évek múltán is, boldogan, mosolygó arccal néztek rá.

Remélem, sikerült a ruhakérdés kétségbeejtő hangjait elhallgattatnom Bennetek. Ha maradtak még kérdésmorzsák, természetesen, szívesen megválaszolom azt is. :)

Comment